Natuurlijk bekappen

Mijn Mening over natuurlijk bekappen:

 

Het natuurlijk bekappen heeft een heel duidelijk beeld van wat het beste is voor het paard: de natuurlijke slijtage van de hoeven zo goed mogelijk nabootsen.
Naar mijn mening klopt niet alles wat er beweerd wordt, maar globaal gezien willen we wel hetzelfde: een paard met gezonde hoeven.
Volgens de natuurlijke methode kan elk paard zonder ijzers. Hier ben ik het niet mee eens, in de natuur is er sprake van natuurlijke selectie: daar gaat een paard met slechte hoeven gewoon dood. Hier in Nederland wordt er zelfs gefokt met paarden die al slechte hoeven hebben.
Ik als traditioneel smid houdt met verschillende aspecten van het paard rekening (mate van gebruik, hoe wordt het paard gehouden, staat het op stal of in de wei, is het een gangenpaard, moet het wedstrijden lopen en zo ja, op wat voor ondergrond etcetera) De NB-methode houdt met deze factoren geen rekening en kijkt naar wat het beste voor het paard zou zijn en gaat uit van een bepaalde wijze van gebruik en houden van het paard, waar niet alle paarden-eigenaren aan kunnen of willen voldoen. Je kunt dus niet zonder meer één methode loslaten op allerlei verschillende soorten paarden.

Bij het natuurlijk bekappen wordt er niets van de straal afgehaald. Dat is natuurlijk ideaal als de straal uit zichzelf mooi strak blijft, dan hoeft een smid er inderdaad niets aan te doen. Maar wanneer dat niet zo is, als er uitsteekels of rafels ontstaan waar troep en mest achter blijft zitten, dan doe ik daar als smid wel iets aan. Deze mest kan voor allerlei ongemakken zorgen. Ik snijd in dat geval wel uitsteeksels weg maar houd de straal zo groot mogelijk.
Met het natuurlijk bekappen word ook de term mustang-rol veel gebruikt, dit is te vergelijken met het “breken” van de wand wat een traditioneel smid doet alleen dan wat extremer. In dit opzicht verschilt een goede smid niet veel van een natuurlijk bekapper.
Ook word er vaak gesproken over kwartier bogen, hiermee wordt bedoeld dat het zwakke gedeelte op het breedste gedeelte van de voet wat rond gevijld wordt zodat deze de grond niet raken en de wand daar weer meer met de zool mee loopt. Over het algemeen zie je dit niet bij een traditioneel smid. Ik daarentegen doe dit wel zodra ik van mening ben dat dit beter voor de voet is.
Mocht u met het bekappen willen dat ik dit precies volgens de Natuurlijk Bekappen-methode doe, dan moet u dit nadrukkelijk melden voordat ik begin met bekappen.

Geef een reactie